איסור תחומין בחו"ל

לגבי איסור תחומין. במקומות בהם אין עירוב כגון בחו"ל , וגם המרחק בין הבתים הוא גדול יותר 70 אמה ושירים לכאורה יש לו רק אלפיים ממקום שביתתו. כיצד לפ"ז אפשר ללכת בחו"ל מרחקים גדולים אפילו בתוך העיר ומה הפתרון לבעיה זו (אא"כ המציאות היא לא כפי המתואר לעיל)

תשובה:

שלום רב

שבעים אמה ושיריים צריך כדי שכל בית יהיה נחשב סמוך לחברו להחשב עיר אחת, אולם אחרי שיש קבוצת בתים הנחשבים עיר אחת ויש עוד קבוצה כזו אלא שביניהם יש איזה מגרש גדול, אם יש שם קמ"א אמה הם מצטרפים להחשב עיר אחת [ראה שו"ע שצח ז], כמו כן חצר מוקפת פרטית היא גם רשות היחיד והספירה מתחילה ממנה, כך שבמקום ישוב עירוני בדרך כלל הבעיה הזו אינה קיימת, אבל כמובן בכל מקום בעולם צריך לדעת את המציאות, להתייעץ עם רבני המקום, ובהתאם לכך לנהוג. אגב, כאשר המקום מוקף גדר גם אין בעיה. הבעיה הזו קיימת בעיקר בישובים כפריים שאינם מוקפים מחיצות, כיון שבישוב כפרי בדרך כלל הבתים מרוחקים אחד מהשני, ואז זו עלולה להיות שאלה, וידוע שהחזון איש התריע על כך רבות.