לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

בורר בדבר שאינו תערובת

בס"ד

שלום רב

בקופסאת שימורים של מלפפונים חמוצים גדולים באופן שאינם 'מעורבים עם המים' (לשון הפניני הלכה, יא, יג') או 'דבר גוש' (לשון הילקוט יוסף, שיט, נא') כך שלא שייך בורר בהוצאת המים. האם מותר להשתמש במכסה הקופסא לעצירת המלפפונים מלצאת יחד עם המים?
הבירור של זה בהבנה שלנו:
1. ידוע לנו שאסור להשתמש במכסה לשם עצירת נוזלים כשכן שייך ברירה ורוצים להוציא את הנוזלים (למשל מרק לבדו) לאכילה לאלתר. אך כאן לא שייך ברירה.
2. מצד שני בהלכות טוחן האיסור להשתמש בכלי הנועד לטחינה הוא בלתי תלוי בשאלה האם יש בשימוש משום שייכות לאיסור טוחן או לא. והגם שהמכסה אינו כלי ברירה, הפונקציה שהוא ממלא בשימוש כזה הוא לשם ברירה (כסעיף 1 כאן).
לכן לא הצלחנו עדיין להחליט אם מותר או אסור, ולמה. נודה לכם על עזרה.

חודש טוב ומבורך

תשובה:

שלום רב

מכסה של כלי אינו נחשב כלי המיועד לברירה ולא שייך בזה איסור עובדין דחול שהזכרת האמור לגבי איסור טוחן, ולכן בכל האופנים שאין איסור ברירה מותר לנהוג כפי שהצעתם. אגב, הנושא של ברירה בדבר גוש הנמצא בנוזל יש מחלוקת גדולה בין הפוסקים, אמת שכך הכריע הגר"ע יוסף, ועל פי דברי המהריט"ץ הידועים לגבי חרק בתוך משקה, שאמר "אין ברירה בלח וגם את הצירעה ישלח", אולם רבים חולקים, ומנהג כל בני אשכנז להחמיר בזה.