עיסוק בדברים פרטיים ובתפילה בזמן העבודה

בהלכה נקבע שדעת בעל הבית קובעת בנושאים הקשורים לחובות העובד כלפי המעביד, כגון עיסוק בדברים פרטיים בזמן העבודה, תפילה בזמן העבודה וכדומה.
שאלותי:
בחברה גדולה עם מספר דרגי ניהול, מי נחשב לבעל הבית?
האם צריך לשאול את בעל הבית בכל נושא, או שבדברים מקובלים בחברה אין צורך לשאול?
האם יש שוני בין ארגון קטן לחברה גדולה בה השקעת זמן של עובד בנושאים פרטיים מוכפלת במאות או אף אלפי עובדים וההפסד לחברה עלול להיות גדול ? (לדוגמא, צפיה באינטרנט, או להבדיל תפילה)

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

הקובע הוא כפי שנקבע בהסכם העבודה. על פי הלכה אסור לעובד להתעסק בשום עיסוק אחר בזמן העבודה.

בהלכה נקבע מה צריך פועל להתפלל ולברך בברכת המזון. כיום, אף אחד אינו עובד בכל שעות היום והוא יכול להתפלל כראוי לפני העבודה ובזמני ההפסקות.

עובד שרוצה לחרוג ממה שנקבע בהסכם העבודה חייב לבקש רשות מהממונה עליו בחברה. כל עוד שאין בסיס להניח שהממונה עליו נותן רשות יותר ממה שהממונים עליו מסכימים, הוא רשאי להניח שיש לו את הסמכות לתת רשות.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סוף סי' שלז ושו"ע או"ח סי' קי סעיף ב.