ביאור המושג "דין וחשבון"

שאלתי היא האם בני אדם יכולים להזיק או לשנות או להשפיע לרעה על נפטר רחמנא לצלן בכל דרך שהיא?

תשובה:

שלום רב

לא ידוע לי שיש אפשרות להזיק לנפטר. הדבר היחיד שיכול להיות, הוא שאם הנפטר לימד אנישם לחטוא והם ממשיכים לעשות זאת מחמתו, הוא נענש על כך. הגר"א מוילנא ביאר כך את המושג "דין וחשבון", והיינו שהדין הוא על עצם המעשה האסור שעשה האדם, והחשבון הוא על ההשלכות שהיו לאותו מעשה שעשה, לגבי אנשים שניזוקו ממנו או שלמדו ממעשיו.

באופן כללי על הנפטר אפשר לשפוע רק טוב! כל מצוה שעושים לעילוי נשמתו מועילה לו רבות בגנזי מרומים!