הצהרת שקר לחברת הביטוח

נהגתי ברכב אשר שייך לאבי ועשיתי תאונה [עצמית ללא נפגעים אחרים] ולרכב אירע נזק גדול, אמנם הרכב היה מבוטח ואבי הוציא הכסף מהביטוח, אך התברר לי שאם היה נודע לביטוח שאני נהגתי ברכב התשלום היה קצת יותר גדול, ועל כן אבי הצהיר שהוא הנהג.
בזמנו שאלתי רב והוא אמר לי שהגזל אינו שלי, כי לא אני הוצאתי הכסף מהביטוח, ואבי לא היה דורש זאת ממני.
אך שאלתי האם אין אני מחויב לדווח לביטוח על הגזל או להשלים להם את ההפרש [אין כ"כ דרך להשלים את ההפרש בלי להודיע למה קרה]
הבעיה שזה חוסר נעימות רב ויכול לגרום לכעס גדול אם אלשין על אבי ואחזיר לו רעה תחת טובה, כי הרי אני אחראי לנזק.
כמו"כ בזמנו שאלתי רב לגבי תשלום הנזק לעירייה שניזוקה [נהרס עמוד הגנה במדרכה] והוא אמר שאני פטור כי אין לכל אחד מהתושבים שוה פרוטה.
השאלה אם באמת אפשר לסמוך על זה לכתחילה, עוד שאלה שזה חלק משימוש התושבים והעייריה לוקחת בחשבון שיש תאונות שלא באשמת האנשים ולא נוהגת לגבות ולחםש את האשמים.

תשובה:

שלום רב,

השאלה היא כמובן גם בנושא שקר – הצהרת שקר וגם גזל. לגבי השקר אכן דעת הרבה פוסקים שרמיה בדיני ממונות זה איסור דאורייתא של מדבר שקר תרחק. אבל כך או כך, לא השקר שלך ולא הגזל שלך. וגם אין לך הרבה האפשרויות להחזיר את הכסף לביטוח ללא אביך. לכן העצה היחידה היא לומר לאב בעדינות ששאלת רב והוא אמר שלכאורה היה אסור לעשות כך, וכדאי לשלם את התשלום הנוסף כדי שמצפון לא יעיק לאורך זמן.

בהצלחה