יעקב ועשו – המאבק על הברכות

שלום הרב!!!!
איזה חידוש יפה אפשר לעשות לפרשת תולדות

תשובה:

שלום רב

לצערי לא אוכל להרחיב כרגע, זה לא המקום, האתר מיועד לשאלות בהלכה בלבד. אבל בקצרה רעיון חשוב באמונה:

יש לשאול, כיצד הצליח עשו לרמות את אביו ברמה כזו, שחשב שהברכות מגיעות לו ולא ליעקב?! הרי היה רשע של ממש?

והתשובה – אחד היסודות החשובים ביהדות הוא הנושא של קידוש החומר, כלומר הצורך לעבוד את הקדוש ברוך הוא ולעובדו דוקא מתוך עיסוק בעניני העולם הזה. דיני ממונות מידות ומשקלות, מאכלים שחיטה טריפות תולעים וכו', הכל נוגע לענינים ארציים והכל עבודת ה'. זאת בשונה מנצרות למשל, ששם עבודת האל היא להיות נזיר ופרוש מעניני העולם.

סבר יצחק, שדוקא עשו בהיותו שקוע בעניני העולם הזה הוא המתאים לתפקיד הזה, ומשום כך ייעד לו את כל השפע בעולם הזה "ויתן לך האלוקים מטל השמים ומשמני הארץ", הוא ידע גם ידע שיעקב צדיק גדול יותר ושקוע בלימוד התורה, אבל דוקא משום כך סבר שלא יתאים לתפקיד, אולם לרבקה התגלה בנבואה, שהאמת היא ההיפך, גילוי כבוד שמים לא ניתן לאיש שדה, אלא דוקא אותו תלמיד חם גדול, הוא שצריך להנהיג את העשייה, לקדש את החומר, לתת את הצביון במדינה ובחיים המעשיים, ולו לבדו מתאימה הברכה.

בהצלחה רבה ושבת שלום!