אמירת מזמורי קבלת שבת אחרי השקיעה

האם יש טעם להגיד קבלת שבת אחרי שקיעה, לכאורה אין מה לקבל השבת כבר נכנסה. וגם יש שקר מסויים כשאומרים לכה דודי לקראת כלה – זה כבר לא יקרא לקראת – השבת כבר הגיע.
ואם אחרי שקיעה כן אומרים קבלת שבת, מה יעשה אדם שלא הספיק להגיד עד אחרי צאת הככבים בכל זאת להגיד או לא?

תשובה:

שלום רב

מנהג העולם שלא להקפיד על כך, וכנראה הטעם, הוא משום שאף שיש לקבל את השבת עוד לפני השקיעה, מכל מקום כניסת השבת היא עד צאת הכוכבים. ומכל מקום ודאי יש להקפיד, שאם בבית הכנסת אומרים קבלת שבת אחרי השקיעה, לקבל שבת לפני כן כדי לקיים מצות תוספת שבת. ושי שאף הקפידו במקרה כזה להקדים ולומר מזמור שיר ליום השבת לפני אמירת לכו נרננה, שכן באמירה זו הוא עיקר קבלת השבת, וכ"כ בס' קריינא דאיגרתא לבעל הקהילות יעקב. על פי האר"י, הזמן הראוי לאמירת קבלת שבת הוא בשקיעה ממש ולא לפני או אחרי, וכן היה נוהג הגרי"ז סולובייצ'יק מבריסק.