ברכת המפיל אחר חצות / קריאת שמע עם גופיה

ראיתי עכשיו שאחרי חצות, הספרדים לא נוהגים להגיד את ברכת המפיל.

כלומר, ברוך אתה ה' המפיל חבלי שינה ותנומה על עפעפי, ומאיר לאישון בת עין.

עד איזה נקודה נמשך ברכת המפיל.?

אני עד היום קראתי אחרי חצות ברוך המפיל חבלי שינה ותנומה על עפעפי.

אז עד איפה מגיעה ברכת המפיל.

דבר שני, אם אני מברך את ברכת שמע שעל המיטה, ויש בזה גם את שמע ישראל, והמון ברכות חשובות, האם מותר לברך כאשר אני עם גופיה בימים שחם לי, או שאני חייב ללבוש חולצה עם שרוולים.?

תשובה:

שלום רב,

  1. ברכת המפיל מסתיימת "ברוך אתה ה' המאיר לעולם כולו בכבודו".
  2. אכן יש נוהגים שלא לאומרו (לפחות לא בשם ומלכות) לאחר חצות. אולם אם נהגת עד כה לומר זאת, יש על מי לסמוך.
  3. אתה יכול לקרוא קריאת שמע על המיטה עם גופיה.

הצטרף לדיון

17 תגובות

  1. הגבאי של בית הכנסת הראה לי שאחרי חצות אגיד ברוך המפיל חבלי שינה, ולפני חצות ברוך אתה ה' המפיל חבלי שינה. וככה אני נוהג משהו כמו 5 וחצי שנים, מאז שהתחלתי לעשות.

  2. הבנתי שאני יכול לקרוא לפי הודעות אחרות כאן, שאפשר לקרוא את קריאת שמע שעל המיטה, הרבה לפני שאני הולך לישון, ולעשות גם דברים אחרים, כמו לאכול לשתות, לשוחח עם בני המשפחה, לצפות בטלוויזיה או להיות במחשב, או אפילו לקרוא משהו, וכל זה, בתנאי שאני לא אקרא את ברכת המפיל. ורק סמוך לשינה לקרוא את ברכת המפיל וללכת לישון.

    כלומר את ברוך ה' המפיל חבלי שינה, או אם זה אחרי חצות אז ברוך המפיל חבלי שינה. וכמובן עד ברוך אתה ה' המאיר לעולם כולו בכבודו, או ברוך המאיר לעולם כולו בכבודו, אז להגיד סמוך לשינה רק את ברוך המפיל.

    אז האם אוכל לעשות ככה.? אם כן אז את קריאת שמע שעל המיטה שאם אעשה הרבה לפני השינה, האם היא חייבת להיות על הספה שבה אני ישן, או שאני יכול לעשות אותה במקום אחר באם לא מסתדר לי על הספה.? ואם כן יסתדר לי על הספה, האם היא חייבת להיות מוצעת, כלומר שהסדין והמצעים כבר חייבים להיות עליה.?

    אותה השאלה לגבי ברכת המפיל, האם אני יכול לקרוא אותו במקום אחר, או רק על הספה שבה אני ישן.? והאם היא חייבת להיות מוצעת .?

  3. אין חובה לקרוא קריאת שמע שעל המיטה דוקא על המיטה שישנים עליה, אפשר לאומרה בכל מקום. אפשר לומר קריאת שמע שעל המיטה למעט המפיל גם לא סמוך לשינה ממש.

  4. ושאלה נוספת, אם אני קורא את ברכת המפיל לחוד, האם מותר לעשות אותה, אחרי חצות מבלי להזכיר, מלכות שמים.?

    כלומר 2 השאלות האחרונות בעצם אפשר לאחד.
    לקרוא את קריאת שמע שעל המיטה לפני חצות, ואת ברכת המפיל אחרי חצות, ובלי להזכיר, מלכות שמים.

    ושאלה שלישית שהופכת לשניה
    וכמו כן לקרוא גם את שניהם בנפרד אחר חצות כאשר את ברכת המפיל אני קורא בלי, מלכות שמים.

  5. וכמה שעות לפני השינה אפשר כבר לעשות את קריאת שמע שעל המיטה, לא כולל ברכת המפיל.?
    יש זמן מוגדר שממנו, מותר לעשות, או שאפשר במשך כל היום.?

  6. אם עשיתי אחרי שעשיתי לפני חצות הלילה רק את קריאת שמע שעל המיטה, לא כולל, המפיל. האם יהיה לי מותר לדבר.?

    האם מותר גם לאכול ולשתות אחרי קריאת שמע שעל המיטה באופן כללי, אם לא עשיתי ברכת המפיל.?

  7. עוד 2 שאלות.

    האם מותר גם לצאת החוצה אחרי שעשיתי את הקריאת שמע שעל המיטה, ולפני שעשיתי את ברכת המפיל.?

    האם מותר לי לצאת החוצה גם לאחר ברכת המפיל.?