מותר לסופר לקלוף את שם ה' שנכתב בטעות?

שלום רב
הרבה סופרים בארץ כשטועים בכתיבת השם הקדוש קולפים את השם כדי להציל את היריעה
ומונעים לגונזה. האם יפה עושים? האם מותר לקלוף השם הקדוש ?
נא לתת לי מקורות על פי ההלכה.
תודה

תשובה:

בענין זה כידוע נחלקו הדעות, במגן אברהם סי' לב ס"ק כו כתב בשם הר"י הלוי שמותר לקלף את השם עם שכבה מהקלף ולכתוב תחתיו, ולעומתו בתשב"ץ ח"א סי' קמט אוסר זאת מכמה טעמים, שיש לחשוש שיבוא הדבר לידי מחיקה, ואף שמדובר באדם זריז במלאכתו, יתכן שיבוא לידי תקלה, ועוד שלא מצינו שמחלקים בין בני אדם בהלכה זו ואומרים לזה מותר ולחברו אסור, עיי"ש באורך, ושסיים שאינו מוחה ביד המקילים, והובאו דבריהם בשו"ת נודע ביהודה מהדו"ק יו"ד סי' עו. אגב, נושא נוסף יש בענין זה מלבד מחיקת השם, האם מותר לכתוב דבר אחר במקום שהיה כתוב בו השם, ראה מגן אברהם שם. על כל פנים, ודאי המהודר הוא שלא להזדקק לזה, אבל אדם המיומן היטב במלאכתו ועשוה כך, יש לו על מי לסמוך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מנהג הסופרים הספרדים שכן קולפים שם השם לצורך, על ידי מומחה. וזה מוזכר בספר קול יעקב שכך מנהג בגדד.
    ואין חוששים למחיקה, מכיוון שזהו דבר שאינו מתכוון ואינו פסיק רישיה.