רחיצת ירקות עלים בשבת

בס"ד
שלום רב !
האם אפשר לקבל את דיני רחיצת ושטיפת ירק , שהוא בחזקת , "ללא חרקים" , בשבת ?

תשובה:

שלום רב

ברחיצת ירקות אלו, כיון שהם מוחזקים כנקיים מחרקים, גם אם עלולים להיות בהם חרקים לעיתים ועל כן הנחיות מערכות הכשרות לרוחצם היטב, מותר לעשות זאת בשבת ואין לחשוש לאיסור של נטילת נשמה, כיון שדבר כזה יחשב כ"דבר שאינו מתכוין", הואיל ואין ודאות שכך יקרה [וממילא זה לא "פסיק רישא" – פעולת איסור המוכרחת מהמעשה, וממילא אסורה אף כשהיא נעשית ללא כוונה]. אלא שכמו בשאר ירקות, אסור לשרות את העלים במים כדי שיצא מהם הליכלוך, משום איסור בורר, אלא רק מקרצפים אותם היטב תחת מים זורמים, ובזה יצאנו ידי חובתנו. כמובן, שאם בשעת השרייה לא ניכר כל ליכלוך, אלא שהשרייה נדרשת לריכוך וכדומה, הדבר מותר.

[רחיצת ירקות עלים שאינם בחזקת נקיים, אסורה בשבת].

מקורות:

ראה שבת קמ ע"א, ומשנה ברורה בסי' שיט ס"ק כט, מלשון המשנה שם ניתן היה ללמוד שכל רחיצת פרי מליכלוך אסורה, אולם בפוסקים כבר האריכו שרק השרייה אסורה ולא הרחיצה, ובלבד שהיא נעשית סמוך לאכילה, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק ג הערה מח, ובשו"ת אגרות משה או"ח סי' קכה, ומקורות רבים הביאו לכך, וכך הוא מנהג העלם.