ברכות התורה לנעור בלילה

שלום וברכה כבוד הרב

האם צריך לברך ברכות התורה כשקמים לפני עלות השחר, אם כיוונתי בבוקר שיתפסו עד עלות השחר?

תודה רבה ושבת שלום

תשובה:

שלום רב

הראשונים נחלקו, האם חיוב ברכות התורה הוא פעם ביום, או שהשינה נחשבת הפסק. להצד שהשינה היא הפסק לא תועיל הכוונה כיון שלמעשה הסחת דעת, ולהצד שחיוב הברכה הוא פעם ביום אין לכך קשר עם הכוונה שלך, ועצם היות הזמן הזה תחילתו של יום הוא מחוייב בברכות התורה. השאלה שלך עשויה להיות הפוכה, במקרה שאדם היה ער כל הלילה, אם יכוין שאינו רוצה לפטור בברכה אלא עד עלות השחר ולא יותר, אם נאמר שבאופן זה יוכל לברך ללא חשש, כיון שלהצד שחיוב הברכה הוא פעם ביום ודאי יוכל לברך, וגם להצד שהחיוב תלוי בדעתו, הרי כיון מפורשות שאינו רוצה לפטור בברכה אלא עד אותה שעה ולא יותר. על כך שאדם יכול להגביל ברכה בזמן ראה ביאור הלכה בסי' ח לגבי הנכנס לבית המרחץ מה יעשה עם ברכת הציצית.