קידוש לבנה לנשים

בסד
שלום רב
אני חרדית אשכנזיה.
עד היום נהגתי כל חודש במוצאי שבת קודש לפני ההבדלה לקדש את הלבנה.
האם מעיקר הדין זה מותר ? אשה שמקדשת את הלבנה עושה מצווה או שזה בכלל אסור לה ?
תודה

תשובה:

נשים אינן מקדשות הלבנה, ובטעם הדבר ביאר השל"ה שער האותיות אות ק' ,מפני שפגם הלבנה גרמה האשה הראשונה, דהיינו חטא חוה ומתרחקות ממנה מפני הבושה. התיקון לכך, היה בחטא העגל שלא חטאו כמו הגברים ולא שמעו להנחש הקדמון שהוא השטן הוא היצר הרע, ועל כן ניתן ראש חודש לנשים שיהו משמרות אותו יותר מהאנשים, כידוע שנים לא עושות לאכה בראש חודש [כביסה תפירה וכדומה].

לכן, אין לנשים לומר ברכת הלבנה. דברי השל"ה הובאו במגן אברהם סי' תכו.

טעם נוסף יש לכך שנשים לא אומרות ברכת הלבנה, ולטעם זה אף אסור הדבר, משום שהיא מצות עשה שהזמן גרמא, ואף שלמנהג האשכנזים נשים מברכות על מצוות שהזמן גרמן אף שאינן מחוייבות בקיומן, מצוות שאין בהן עשייה אלא רק אמירה, אסור להן לקיימן, כך סבר המגן אברהם בסי' רצו. ואף שיש שחלקו עליו בזה שם, מכל מקום כיון שאין בכך חיוב ודאי ראוי לחוש לדבריו [וידועה תמיהתו של הפרי מגדים, מדוע נהגו לומר ברכות קריאת שמע, ומכל מקום מה שנהגו נהגו ומה שלא ודאי יש להמנע].