מתי אומרים שכל דבר שאסרו משום מראית עין אסור גם בחדרי חדרים

האם מותר להפעיל כביסה בשבת עי טיימר
ומה הדין עי הפעלה קודם שבת לתוך השבת
ומה הדין לתלות כביסה בשבת
האם ואיך מוגדר עניין של מראית עין באיזה מקרים חוששים ומתי לא ומדוע
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

א. אסור להפעיל מכונת כביסה ע"י שבת שבת וכד', כדי שיפעל בשבת. ראה בשמירת שבת כהלכתה (פרק מב סעי' מג) שהביא שהדבר אסור כשם שכתב הרמ"א בסי' רנב שאסור לתת חיטים לתוך הריחיים לפני החשיכה משום דאוושא מילתא.

ב. אסור לתלות בגדים מכובסים ורטובים על חבל התליה בשבת משום שגזרו חז"ל שלא יאמרו הרואים שהוא כיבס את בגדיו בשבת. כך כתב בשו"ע סי' שא סעי' מה. והוסיף השו"ע: ואפילו בחדרי חדרים שאין רואים שם אסור".

ג. ראה שם במשנה ברורה (ס"ק קסה) שהביא בשם הראשונים לחלק שדברים שאסורים מדאורייתא (כיבוס) אז תקנת חכמים שלא יאמרו שעשה כן היא תקנה האסורה בכל מקרה גם באופן שאין מצב שיראו או יחשבו כך. משום שלא חילקו חז"ל בתקנתם. אולם דברים האסורים רק מדרבנן. כלומר, גם אם יראו ויחשבו האיסור אותו אם חושבים שעבר עליו הוא רק דרבנן. אז הדבר תלוי אם יש חשש שיראו או לא.