מנהגי ראש חודש / הלל בנשים

בסד
שלום רב
מעיקר הדין כמה סעודות מצווה (עם יין לחם ובשר/עוף) צריך לקיים ?
והאם אשה שנוהגת לא לכבס בראש חודש יכולה לבקש מאשה אחרת שלא מקפידה, לכבס עבורה בראש חודש ?
האם אשה יכולה לגמור את ההלל בראש חודש ?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

א. לא הבנתי למה את מתכוונת. סעודות מצווה עושים בשבתות וחגים, או שיש סיבה כמו סיום מסכת, בר מצוה חתונה וכד'.

ב. כן. אישה שנוהגת שלא לכבס בראש חודש יכולה לבקש מאישה אחרת שנוהגת לכבס בר"ח. ואין בכל כל בעיה. לפני עיוור זה רק אם גם לדעת עושה המלאכה זה אסור.

ג. אשה פטורה מאמירת הלל גם בראש חודש. אולם את יכולה לברך על ההלל לדעת האשכנזים, כשם שניתן לברך על שאר מצוות שאת פטורה בהן. (כמובן שלדעת הספרדים אישה לא מברכת ברכה על ההלל).

ראה מגן אברהם סי' תכב ס"ק ה', וביאור הלכה שם שנשים פטורות מהלל מפני שהוא מצוות עשה שהזמן גרמא. וכך הביא גם בסידור יעב"ץ הלכות קריאת הלל של ר"ח. ראה עוד בבירור הלכה ח"ג תרפג.