הטיפול בפצעים בשבת

שלום וברכה,
אם יש לאדם פצע פתוח או עצם שבורה האם לחבוש את זה בשבת?

תשובה:

שלום רב

פצע עמוק שעלול להזדהם או נעשה על ידי דבר מזוהם שאינו מחוטא [סכין ברזל משונן או כל דבר מלוכלך שבא במגע עם אדמה וכדומה], יש לחובשו בשבת בצורה ראויה, כדי למנוע זיהום וסכנה. אלא שכמובן עדיף למעט באיסורים, ולכן, אם אפשר לשפוך עליו לפני החבישה נוזל חיטוי במקום לעשות זאת עם צמר גפן ספוג, יש לעשות כך וכו'. אין לגזוז את השערות שסביב מעבר למוכרח וכו'. ומותר לחבוש. בפצע שטחי יותר שאין בו סכנה יש לטפל על ידי גוי. כשאין גוי, יש להניח משחה בלי למרוח אותה [וגם זה רק אם הכאב רב ויש צורך ממשי בחבישה. באופן כזה אין להדביק את התחבושת אלא לקושרה בעניבה או לכרוך עליה גומי וכדומה.

בנוגע לשבר יש לפעול לפי הנחיות הרופא כדלהלן, יש לעשות צילום, ולשאול את הרופא אם יש חשש שהמצב יחמיר עד מוצאי שבת, אם לדעתו המצב לא יחמיר, לצורך מניעת כאב לבד אין לעשות גבס בשבת.

מקורות:

ראה בהרחבה בס' שמירת שבת כהלכתה פרק לה.