אופן עשיית קניין סודר בפרוזבול

שלום כבוד הרב,
1. לפני ראש השנה עשיתי פרוזבול אך אינני בטוח אם הוא היה כהלכתו; הרב נתן לכל אדם בתורו את הכובע שלו וכל אחד בתורו אמר ״הריני מקנה את החובות שלי לבית הדין״ בתורי אני לקחתי את הכובע ואמרתי את זה אך לא נתתי את הכובע לרב, אלא מישהו אחר לקח את הכובע מידי.
האם הקניין כשר בדיעבד? אם אינו כשר האם מותר לי לקחת כסף שהפקדתי בבנק? (יש לי חשבון בבנק דיסקונט)
2. לפני מספר שנים אבי (שאינו שומר תורה ומצוות) עשה עסקת ריבית באיסור והריבית היא גיטרה שהוא נתן לי. כיום, עברו כשנתיים והתעוררה אצלה השאלה האם אני יכול להשתמש בה?

תודה רבה, שיהיה שבוע טוב ומוצלח!

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

1. הקניין כשר ואתה רשאי למשוך את הכסף מהחשבון ללא חשש. בנוסף לכך שאין צורך לעשות קניין בפרוזבול. (אגב אציין, שהקניין אינו החזרת הכובע אלא קבלת הכובע מהרב. כך שהבא אחריך היה אמור לשאול את השאלה ולא אתה.)

2. לא הבנתי היטב. מי הלווה למי והאם הגיטרה היא הריבית או שנרכשה מהריבית.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לכבוד הרב,
    פלוני ביקש מאבי הלוואה של סכום כסף ושכנע את אבי להלוות לו בכך שאמר שבנוסף להחזרת הכסף הוא יביא להביא את הגיטרה הנ״ל. הלווה החזיר את אותו סכום כסף + גיטרה.
    תודה רבה! חודש טוב ומבורך!

  2. אם כן, מותר לך להשתמש בגיטרה. וזאת משום שמצוות השבת ריבית מוטלת על אביך ולא עליך והגיטרה עצמה איננה גזל. עיין שו"ע יו"ד סי' קסא סעיף ו.