לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שטיפת עלי חסה בשבת

בס"ד
לשטוף עלי חסה בשבת?
ידוע כי בשבת הבעיה היא ששטיפה בסבון עלולה להרוג את בעלי החיים שעליה. (וודאי לומר שאם שטפו בסבון בערב שבת, הבדיקה בשבת מותרת), ולכאורה מדוע שיהיה בעיה לשטוף בסבון שהרי אפשר לומר שהריגת התולעים עומדת בכמה ספקות כגון: אולי אין תולעים על העלה ואם יש אולי כבר מתות, ואם הן חיות אולי בשטיפה הראשונה במים שמותרת תסיר את התולעים שספק קיימות עליה, ואם לא הוסרו מי אמר שהסבון ממית אותן כי זה לא וודאי ב 100 אחוז שכח קצת סבון אכן הורג אותן ומפני שלא שורים את העלה החסה אלא רק שוטפים וזאת אינה כמות גדולה של סבון שמרוכזת ישירות על התולעת, והסבון רק מסייע להחליקה החוצה, ואם כך נראה לע"ד שאף על פי שהרבה פוסקים סברו בפשטות לאסור. ומי אני שאתגדר בתשובה חדשה אבל אולי אפשר לומר שמבחינת כללי הפסיקה ניתן לומר שיש מקום להתיר ,שיש פה ספק פסיק רישיה (אם ובמידה ואכן יש תולעים על עלה החסה ובמאה אחוזים הסבון ממית) ודעת הטז להתיר, וגם אם תאמר שב100 אחוז התולעת מתה מהסבון הרי לא ניחא ליה ולא אכפת ליה (שאין לי כל רצון להורגה אלה להסירה מהעלה אם היא אכן שם) ואז האיסור הוא דרבנן ואם שאר סברות ניתן להתיר, ומסברה פשוטה לי , נראה שאפשר לדון זאת כדבר שאינו מתכון ושכפי שאמרנו שלא במאה אחוזים הספק התולעת שקיימת בעלה החסה אכן תמות מקצת סבון אם היא שם, וכגון צחצוח שיניים שספק יצא לי דם, ואם אינו מוכרך שיצא דם הרי זה דבר שאינו מתכוון ומותר אפילו שמדובר באיסור דאורייתא כידוע, ועוד יש לומר שהחסה דינה כדין כל פרי שאמנם אסור לשרותו במים אבל לשוטפו מותר, והסבון אינו מוכרך ורק לתוספת שטיפה שהרי בעבר הרחוק היו שוטפים עלי חסה גם ללא סבון, והסבון הוא אקסטרה זהירות. ומכל הראיות אולי נכון להתיר לעשות שטיפה אחת במים בלבד ועוד שטיפה נוספת בסבון כדרך שטיפתו ומה עוד שהיום החסות די נקיות ופעמים רבות מוצאים חסות שאין בהן אפילו תולעת אחת.
ואשמח לקבל את חוות דעת הרב

תשובה:

שלום רב

בס' שמירת שבת כהלכתה פ"ג סעי' מ, ובס' מלכים אמניך עמ' רעט אסרו לשטוף את החרקים מהחסה בשבת, אבל נדמה שדבריהם אמורים כאשר אתה יודע שיש כאן חרקים, ובאופן זה אני מניח שגם כבודו יסכים לאסור. ולכן נלע"ד, שחסה מגידול מיוחד שהוא מוחזק כנקי, אלא שיש לרוחצו שמא יש בכל זאת זבובונים שנדבקו וכדומה, דינו ככל פרי וירק שמותר לרחוץ [אלא אם כן רואים את החרק שאז הדין כנ"ל..] חסה מגידול רגיל, כיון שהיא ממש מוחזקת כנגועה, ולעיתים ימצאו בה עשרות חרקים על ידי בדיקה טובה, יש להמנע מלרוחצה בשבת מהטעם הנ"ל.

בהצלחה