ספר תורה שנכתב בו אש דת בשתי תיבות

ס"ת שנכתב אש דת שני תיבות פסול?

תשובה:

שלום רב

בעצם שאלה זו נוגעת לכל מקום שנכתב בו הקרי במקום הכתיב, ובזה הכלל הוא כך: אם הדבר משנה את המבטא [תאומים במקום תומים, עפולים טחורים וכו'] ודאי הספר פסול ויש להוציא אחר במקומו. אבל אם אינו משנה את המבטא כמו במקרה שלנו, ודאי יש לתקן, אבל אם נמצא באמצע הקריאה, לדעת הרמ"א ומנהג האשכנזים [ראה סי' קמג] אין צורך להוציא ספר אחר, וכן פסק המשנה ברורה שם, ולדעת השו"ע שם יש להוציא אחר. יש מגדולי אשכנז שהחמירו בזה כדעת השו"ע, ראה תשובות והנהגות ח"ב סי' צו.

במה דברים אמורים, ששתי התיבות באותה שורה, אבל אם הוא בשתי שורות שונות, הספר פסול לכל הדעות, וכן מפורש במשנה ברורה שם לגבי שם עמינדב ופדהצור, עיי"ש.