ברית שחלה בשבת לדחותה ליום ראשון כדי למנוע חילול שבת המוני

שלום רב.
האם יש מקום לדחות ברית בשבת שיש חשש שיגיעו אורחים תוך חילול שבת ?
תודה וכל טוב

תשובה:

מצוה מן התורה למול את הבן הנולד ביום השמיני כאשר ניתן למולו ואינו חולה וכד’, ואפילו בשבת [ובלבד שנולד בלידה רגילה ולא בלידה בניתוח קיסרי].

אולם כאשר קיום מצוה זו ודאי תגרום לחילול שבת המונית, ואין ביכולתו של בעל הברית למנוע מהאורחים מלעשות זאת, יש לדחות את הברית ליום ראשון.

וכפי שכתב בשו”ת שבט הלוי “ראשית דבר על המוהל לחקור אם עריכת הברית יביא לידי חילול שבת בלי ספק, וגם אחרי דרישה וחקירה זאת עליו להציע ולבקש במפגיע ולהסביר לו שע”פ הלכה כדי לקיים מצוה בזמנה עליו לותר על אורחים מבחוץ שבודאי יחללו שבת, וגם עליו לסדר מקום הברית והסעודה באופן כזה שלא תגרום המצוה לו חילול שבת שלא הותרה ע”פ התורה ושו”ע, ורק אחרי שיתברר שזה נמנע באמת וברור שיבא לידי חילול שבת יש לדחות ליום ראשון”.