שימוש בסכום כסף שנתנו ההורים עבור הילדים

שלום וברכה,

1. אבי, שיח', נתן לי סכום כסף מסוים לילדים שלי (לעתידם) נראה (נעשה בעל פה אך נפתח חשבון על שמי והוא מיופה כח) שבתורת פיקדון (הוא מקבל אחריות מלאה לכסף ואין לו בעיה שאעשה מה שארצה בכסף בעיקר במטרה להגדיל את הרווחים) ולאחר מספר שנים, כנראה יועבר בתורת מתנה לילדים.

2. לעיתים, אני משתמש בחלק מהכסף לעניינים שונים שלי (מעין הלוואה) רושם בצד ומחזיר.

האם:
א. מותר? ואו האם ישנה הנהגה נכונה יותר?
ב. האם חובה עלי לחתום ברית פנחס או כל היתר עסקא אחר במקרה כזה?
ג. במידה והנושא מורכב, האם יהיה נכון יותר שיעביר לי את כל הסכום בתורת מתנה? ואז האם מחוייב במעשר או שעדיף ישירות לילדים?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

א. אסור להשתמש בכסף, מאחר והכסף לא מופקד ומונח סתם, אלא מצופה ממך להשקיע ולהגדיל את הרווחים לטובת הילדים.

ב. אינני רואה חשש ריבית. מותר לאדם להתחייב באחריות, אם הוא לא מרוויח שום דבר מהכסף. כדי שאדם יהיה מוגדר כלווה עליו ליהנות מהכסף ולהתחייב גם באחריות. תמיד עדיף לחתום על היתר עיסקא ולומר שאם יש חשש ריבית הרי זה על פי היתר עיסקא.

ג. מדובר על כסף שכבר ניתן לילדים. אי אפשר להפכו היום למתנה לך.