שילם חוב דולרי על פי פסק דין באיחור והדולר ירד

שלום,
ברצוני לשאול שאלה.
בפסק דין נקבע כי ראובן חייב לשמעון סכום כסף בדולרים ולשם כך על ראובן לתת הוראה לבנק בחשבון משותף לשניהם. על אף פניות חוזרות ונשנות ראובן לא קיים את הפסק ורק לאחר שנתיים הלך לבנק. עקב כך נגרמו לשמעון הפסדים בגלל ששער הדולר ירד. האם זה נחשב לגרמא או לא?
תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ראובן אינו חייב לשלם את ההפסד.

לא ניתן להגדיר את הנזק, אף לא כגרמא שחייבים בדיני שמים. שהרי הסיכויים שהדולר יעלה או ירד היו שווים. כמו כן, שמעון הרי ידע שיש פסק דין לטובתו בדולרים. אם היה חושש שהדולר ירד היה יכול לרכוש אופציות להבטיח שלא יפסיד.