לולב שנקטם אחד מעליו / כביסה בחול המועד למי שהתלכלכו כל בגדיו

1)בקצה הלולב שלי ישנם "השפיצים" של העלים של הלולב. כמה עלים שנהיים שפיצים בסוף הלולב. אם אחד מהם נשבר לי קצת(בקצה למעלה השפיץ קצת נשבר)זה כשר לברכה?
2)אם יש לי גופיות אותם אני לובש, ונגמרו לי, האם מותר לי לכבס בכיור לצורך המועד שיהיה לי מה ללבוש?

תשובה:

מועדים לשמחה,

  1. הלולב כשר. ראה בסי’ תרמ”ה סעי’ ו’, לולב שנקטם ראשו פסול (נחתך ראשו). אולם זה דווקא שנחתכו רוב העלים העליונים, (וגם בזה יתכן שדווקא אם נקטמו רוב של העלה) או העלה האמצעי, אבל סתם עלה אחד שנקטם מעט בראשו, הלולב כשר. כמובן לא כאשר מדובר בעלה האמצעי.
  2. מעיקר הדין באופן כזה שאין לך מה ללבוש מותר לכבס, בפרט הלבשה תחתונה שיש הקלות יתירות, אולם בשו"ע סי' תקלד שכבר נהגו להחמיר בזה, וראה חול המועד כהלכתו פרק ה הערה לה, שהמנהג להחמיר אפילו כשנגמרו כל הבגדים המכובסים, ולא הקילו לכבס אלא למי שאין לו אלא בגד אחד ולא למי שנגמרו לו המכובסים, לכן כדאי להשתדל להסתדר עם מה שיש במידת האפשר. אמנם יש שהקילו בזה כשהכל מלוכלך והמיקל כדבריהם יש לו על מי לסמוך. ראה שם בשם השמירת שבת כהלכתה פרק כט הערה קנא.