אתרוג שנפל ממנו חלק מהפיטם

שלום- ומועדים לשמחה!!
יש לי אתרוג עם פיטם עם קוטר רחב, ש(רק) חלק מהפיטם נפל.
רציתי לדעת אם דבר כזה פוסל את האתרוג?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

הפיטם מורכב משני חלקים: דד – הענף שלו, והשושנתא – כעין פטריה שעליו, ובענין זה יש חילוק ביניהם, שכן אם ניטלה ממנו השושנתא בלבד או חלקה, מעיקר הדין האתרוג כשר, ואף שיש מחמירים אין הלכה כמותם [אלא שכמובן להידור מצוה כדאי ליטול אתרוג אחר לחוש לדבריהם], אך אם ניטל ממנו חלק מהדד יש דעות הפולות, ויש לחוש לדבריהם במידת האפשר. ואם ניטל עד למטה ונראה בשר האתרוג [אפילו בחלקו] – האתרוג פסול.

מקורות:

בענין זה רבו הדעות בראשונים, אם מה שאמרו ניטלה פטמתו פסול מדבר על העוקץ או על הפיטם, ומפני קדושת המועד לא נאריך בכתיבה שאינה הלכה למעשה ממש, ראה בית יוסף סי' תרמח, וראה שו"ע ורמ"א שם סעיף ז ובמשנה ברורה שם.

טעם נוסף יש להחמיר בניטל הדד באתרוגים המצויים כיום, וכפי שהעיר בברכי יוסף, שבזמנינו הפיטם אינו עץ היוצא מהאתרוג, אלא המירקם שלו הוא ממש כבשר האתרוג, ולכך יש מקום לחשוש שהוא חלק ממנו ממש ודינו כאתרוג חסר.

כמובן פסול חסר הוא רק ביום הראשון, אבל הדבר מחסר בהידור גם בשאר ימים.