אכל מחוץ לסוכה היכן מברך ברכת המזון?

מועדים לשמחה
שכחתי לאכול בסוכה ואכלתי בבית רק כשסיימתי לאכול נזכרתי איפה אני צריך לעשות ברכת מזון במקום שאכלתי או בסוכה תודה

תשובה:

מועדים לשמחה,

ברכת המזון מברכים במקום שאכלו. לכן אפילו שלא עשית כראוי ואכלת מחוץ לסוכה, את ברכת המזון עם יעלה ויבוא תברך במקום שאכלת.

האמת שהשאלה המרכזית כאן היא האם בכלל יש לברך ברכת המזון על אכילה כזו שנעשתה באיסור, ולמעשה הוראת הגר"מ פיינשטין בזה היא שכיון שלא מדובר באכילת דבר אסור, אלא שהאכילה נעשית באופן האסור יש לברך, ומשום כך חייב לברך ברכת המזון אדם שאכל באיסור ביום הכיפורים. כמו כן, כאן, הואיל ואכילה של כזית כבר מחייבת ברכת המזון, בעוד שאכילה חוץ לסוכה אסורה רק ביותר מכביצה, נמצא שהתחייבת ברכת המזון עוד לפני שעברת על האיסור של אכילה חוץ לסוכה.