בלעדיות שקרית על דירה

שלום וברכה,
ראיתי דירה דרך מתווך שפרסם באינטרנט שהדירה היא בבלעדיות משרד התיווך. בדיעבד הסתבר לי דרך המוכר שהוא שיקר ולא נחתם הסכם בלעדיות. אלמלא הייתי חושבת שיש בלעדיות, לא הייתי מתקשרת אליו והייתי עושה מאמצים למצוא את הדירה בעצמי. האם אין בכך רמאות מצידו? האם אני חייבת לשלם לו?

תשובה:

שלום רב,

המתווך פירסם שיש לו בלעדיות בדיוק מהסיבה שאת כותבת – כדי שלא תראי אצלו את הדירה, ותחפשי דרך לעקוף אותו!!  אני לא בא להצדיק או שלא להצדיק את מעשיו, אבל הסיבה ברורה. היה אסור לך לעשות את הצעד שרצית לעשות שאותו הוא מנע ממך.

כתב הרא"ש (הובא בסי' קפה) אדם שהציע סחורה (או דירה לצורך הענין) אמר לו הקונה אני לא רוצה לרכוש את הדירה הזו מאותו מוכר שאני לא מחבב אותו במיוחד, אח"כ הלך הקונה וקנה את הדירה ללא ידיעת המתווך זה מנהג רמאות!

לראות דירה אצל מתווך "לחלוב" ממנו פרטים כדי לנסות להגיע לדירה באופן עצמאי זה לא דבר הגון.

הלכה למעשה, בפועל הוא תיווך לך את הדירה ועלייך לשלם לו את מלוא מחיר התיווך.