האם מותר לי להסתיר את העובדה שאמא שלי גיורת?

שלום. ברצוני לשאול אני חזרתי בתשובה לומד בישיבה. גייורו אותי בקטנותי ועשיתי גיור לחומרה וכולי. שאלתי היא שלפעמים שואלים מה העדה שלך וכולי אז לפעמים לא נעים להגיד שאתה גר אז אני אומר רק את הצד של אבי שהוא יהודי ואימי התגיירה. אז לא נעים לומר שאמא שלי גרה יש שלא רואים את זה בעין טוב האם זה בסדר לומר רק את צד אבי ושאני ואימי גם יהודיה מלידה ולהסתיר מאי נעימות. כי כתוב דברים חמורים על מי שמוציא שקר מפי בגלל זה אני שואל.

תשובה:

שלום רב, אינך חייב לומר להם בדיוק מאיזה עדה אמא שלך, די בכך שאתה אומר את העדה של אביך. ובכך אינך מוציא כל שקר מפיך. מה גם שזה לא עניינם מאיזה עדה אתה, ואם לך לא נעים לומר שאמא שלך גרה, אינך צריך לומר זאת, גם כאשר שואלים אותך מהי העדה של אמא שלך.

ראיתי שכתבו על הגרש"ז אוירבך בתקופה שכבר הזדקן והיה גר איתו בנו הגאון ר' ברוך, שמישהו דפק בלדת ושאל אם הרב נמצא, והתשובה היתה: לא, הוא לא נמצא. והאמת היא שהוא היה בבית ונח באותה שעה. ולאחר מכן הסביר שאין זה שקר משום שכלפי האורח זה לא משנה כלל אם הוא בבית ונח או שאינו בבית כלל, משום שכלפיו הוא כעת לא פנוי.