מלווה אשכנזי שהלווה לספרדי ולא עשה פרוזבול כראוי לדעת הספרדים

שאלה:

ספרדי שחייב לאשכנזי כסף
והאשכנזי עשה פרוזבול, האם
הספרדי יכול לומר שהפרוזבול
לא תקף כי זה לא נעשה בבית
דין מומחה?(מכיוון שלי השו"ע
חייבים בית דין מומחה)

תשובה:

שלום רב,

לא. הלווה הספרדי אינו יכול להשמט מההלוואה גם אם המלווה שהאשכנזי לא עשה פרוזבול כראוי לדעת הספרדים, כלומר, לא עשה פרוזבול בבית דין חשוב. משום ששמיטת כספים אינה זכויות עצמאיות שיש ללווה מעצם המצווה. אלא הזכויות של הלווה נגררות מהחובה והמצווה שיש על המלווה. ואם המלווה עצמו עשה לשיטתו פרוזבול. ברור שהלווה אינו יכול לומר לו לא עשית פרוזבול כראוי.

גמר חתימה טובה