האם מותר להנות מכספי תביעה ייצוגית שאין לי קשר אליה

שלום וברכה,

א. ישנה תביעה ייצוגית בהתאם להסדר פשרה, שאושר על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב -יפו ובו נקבע כי זכאים לקוחות של אותם חברות להחזר כספי.
ב. אני כלקוח של אותם חברות שזכאי להחזר כספי ויחד עם זאת לא הייתי תובע דבר אילו גם ידעתי מהנושא והיה לי את היכולת לתבוע.:

א. האם מעיקר הדין רשאי אני להגיש את הבקשה להחזר כספי?
ב. אם כן, האם גם מצד הישר והטוב, קרי חסידות, אין כאן עניין?

בברכה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ברוב המקרים יש עילה לתביעה אף בדין תורה וממילא ניתן גם לתבוע תביעה ייצוגית בבית משפט מחוזי (רוב רובן של החברות לא יסכימו לדון בדין תורה ואף אלו שיסכימו, יש קושי לדון בבית דין בתביעה ייצוגית). כך שהפשרה הושגה בדין ולא באונס ויש לה תוקף (מדין זכין לאדם שלא בפניו) אף למיוצגים שלא הצטרפו בפועל לתביעה.

ישנם מקרים של תביעה ייצוגית שעל פי דין תורה אין לה שום מקום. במקרים אלו, ראוי להחמיר ולא לבקש פיצוי לפי פשרה שהושגה בעקבות התביעה. אם תפרט את המקרה נוכל להשיב אם הוא נכלל בגדר זה.