מכירת אתרוג בשנת השמיטה

אדם שהכריז שמי שיביא לו אתרוג מהודר (כפי רצונו ודרישותיו) ישלם לו כל שיידרש, ונקט בסכום של אלף שקל ומעלה. האם מותר לי לקנות אתרוג ולמכור לו במחיר מפולפל או שזה נחשב סחורה בפירות שביעית? (אציין שאינני מוכר אתרוגים).

תשובה:

שלום רב

אם התשלום ניתן על האתרוג עצמו, אין ספק שיש בכך איסור סחורה. אבל אם התשלום הוא על הטירחה, כלומר, אותו אדם יודע שאתרוג זה נמכר בשוק ב100 ש"ח אלא שהטירחה למצוא כזה אתרוג נקי בשנת השמיטה היא רבה, וכרוכה בשיטוט רב שעות בשוק ארבעת המינים ועל הטירחה הזו הוא משלם, אין בכך בעיה. ממילא גם תוכל להתנות איתו מפורשות שבכך מדובר, שאפשר שתשיג את האתרוג בזול, אך כיון שיש כאן צפי לטירחה רבה אתה דורש עבורה סך זה. אגב, כל האוצר בית דין בנוי על הסברא הזו, שהרי האתרוגים נמכרים ב100 ש"ח הרבה יותר יקר מתפוחי עץ… והסיבה לכך היא העלות הגבוהה של המיון האריזה והשיווק, שהם מורכבים לעין ערוך מבפירות המיועדים למאכל.

חג שמח!