שאלות שונות בהלכה

בסד
שלום רב
אבקש לענות על פי ההלכה האשכנזית. אני חרדית שמתקבת לחסידות. תודה.
1. היכן כתוב בתורה שנשים פטורות ממצוות עשה שהזמן גרמן ?
2. האם יש חכמים או פוסקים שסוברים כי ניתן לומר אמן אחר הברכה ואז לעבור לביצוע ? כלומר לברך בורא פרי הגפן לענות אמן ולשתות מהתירוש.
3. אם נשפך יין אדום או מיץ על מפת השבת הלבנה , זה נקרא צובע בשבת ?
4. אם נשפך יין או מיץ על הרצפה האם ניתן לנגב או לשים מפית על היין ?
5. האם ניתן לכסות את כל האוכל שעל השולחן לפני הקידוש ולא רק את החלות ?
6. מי שרגיל לתת צדקה סכום מסויים לפני הדלקת נרות שבת קודש צריך לתת יותר לקראת שבת שובה הבאה עלינו לטובה ?
7. אילו דיבורים אסורים בשבת קודש ? המילה אש מותרת ?
8. האם ביום טוב גם אסור לדבר דיבורי חול או שאין להקפיד על זה כמו בשבת קודש ?
אשמח לקבל תשובות בזמן הקרוב אם לא קשה לכם לענות.
אם יש הבדלים בין אשכנזים לספרדים ציינו זאת בבקשה. תודה.

תשובה:

שלום רב,

1. הגמרא בקידושין (לד) לומדת דין זה מתפילין כשם שתפילין זה מצווה שהזמן גרמן (בלילה ובשבתות וימים טובים אין זה זמן תפילין) כך כל המצוות שהזמן גרמן נשים פטורות. ותפילין נלמד מתלמוד תורה כשם שתלמוד תורה רק גברים מצווים שנאמר ושננתם לבניך. כך גם תפילין.

2. אדם שבירך וסיים את הברכה לא אומר על עצמו אמן. הגמרא בברכות מה,ב אומרת שהעונה אמן אחר ברכותיו הרי זה מגונה. (מלבד ברכת בונה ירושלים בברכת המזון כפי שמבואר שם).

3. לא. זה מלכלך.

4. מותר לשפוך מעט מים ולשים מפית או מגבת.

5. מכסים רק את החלות.

6. לא. אין צורך לתת יותר. אלא באופן כללי יש צורך להתחזק יותר במצוות בימים אלו. ואחת מהן זה מצוות צדקה.

7. בודאי שמילה הזו מותרת. לא תבערו אש בכל מושבותיכם" זה קוראים בתורה בשבת (פשרת ויקהל). דיבורים של חול אסורים. כגון, מחר אני אסע לשם וכד' או חשבונות של חול. אבל סתם דיבורים בעלמא מותרים.

8. כן. יום טוב גם לא מדברים דיבורים של חול כנ"ל. (ביאור הלכה סי' תקכט ד"ה לכבדו ולענגו).