מלאכת בורר בשבת ויום טוב

בסד
שלום רב
יש לי 2 שאלות .1. האם זה נכון שעל פי ההלכה מותר לברור בשבת קודש את האוכל מהפסולת ? הכוונה לאוכל שבצלחת בסעודות השבת.
2. האם ביום טוב , (בראש השנה ) מותר לברור כרגיל או שגם אז חל איסור בורר ?

תשובה:

שלום רב

בורר בשבת מותר בשלושה תנאים: שיהיה זה לצורך שימוש מידי ולא לאחר זמן, אוכל מתוך פסולת ולא להיפך, ושלא על ידי כלי המיועד לברירה, אלא ביד או בסכין ומזלג וכו'. ביום טוב, הקובע אינו אוכל מפסולת בדוקא אלא מה שפחות טירחה, כלומר, אם יש מעט פסולת והרבה אוכל וקל יותר לברור את הפסולת, כך יש לעשות, ואם קל יותר להוציא את האוכל מהפסולת, יעשו כך. כמו כן מותר ביום טוב להשתמש בכלי המיועד לברירה אם הוא מיועד לכמויות קטנות ולא נראה שעושים זאת לצורך מחר.

מקורות:

שו"ע ומשנה ברורה סי' תקי.