לחיצה על קישור ממומן באינטרנט בלי כוונה לרכוש

שלום רב למעכ"ת,
כידוע, אחד מאיסורי ההונאה בממון הוא לשאול שאלות בחנות על מוצר אם לא מתכוונים לקנות אותו באותו המקום.
האם הדין דומה גם באינטרנט? כלומר, האם אסור ללחוץ על קישורים ממומנים (שהמפרסם משלים לפי לחיצה) כשאני יודע בוודאות שלא אקנה שם?

אודה לתשובתכם.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

יש שתי סברות בטעם האיסור לשאול בחנות. סברא אחת משום שמאכזב את המוכר, וזה לא שייך בלחיצה על קישור ממומן, משום שאף אדם אינו שמח כאשר אתה לוחץ על קישור ולא מתאכזב כאשר לא קונים. מנהלי האתר רואים את מספר הכניסות ומספר הרכישות יחד, או אולי אף מספר הרכישות לפני מספר הכניסות. סברא נוספת משום שגורמים למוכר להוזיל את המחירים, מה שאולי שייך בכל ביקור באתר שלא מתכוונים לקנות ואפילו לא דרך קישור ממומן.

בקישור ממומן יש לכאורה איסור גמור של גרימת נזק ממון ממשי ולא רק אונאת דברים. אבל, מסתבר שמותר ללחוץ על קישור אם יש ספק קל שיקנה מוצר מסוים מהאתר, או יציע למכרים שלו לקנות, משום שמשתלם לבעל האתר לשלם גם כאשר יש ספק קל שהמבקר יקנה.

מקורות:

עיין במאירי ב"מ דף נח ע"ב.