האם יש מצווה להשאיר מעט חובות (ולא לעשות פרוזבול) כדי לקיים את מצוות שמיטת כספים ?

בעניין פרוזבול…הלוותי לחבר השנה 300 שקל ואחר כמה ימים עוד 200 סה"כ 500 הבנתי שאם אני לא עושה פרוזבול אסור לי לקחת ממנו את הכסף שהלוותי לו, שאלתי היא האם אני יכול לעשות פרוזבול על 450 ועל 50 שקל הנותרים לוותר לו כדי שאני יזכה לקיים את מצוות התורה שאמרה שההלוואות מבוטלות בשנת השמיטה? ואם אפשר להסביר לי איך אני עושה פרוזבול בדיוק? ואם אני לא זוכר את התאריך המדויק של שתי ההלוואות מה לעשות?

תשובה:

שלום רב,

א. אתה יכול לעשות פרוזבול על הכל ולוותר לו אח"כ זה לא סותר. אמנם יש מנהג חסידות להשאיר חוב קטן ללא הפרוזבול כדי להשאיר זכר לשמיטת כספים (ר' בבן איש חי סוף פרשת כי תבא). אמנם אין זה מעיקר הדין כלל. וכן הגמ' שואלת איך הלל תקן פרוזבול ועוקר דבר מן התורה. ולמעשה התירוץ בגמ' הוא משום שהיום שמיטה היא רק דרבנן, והכל רק זכר למצווה האמיתית של שמיטת כספים. לכן במקרים אלו אין כל כך סיבה להחמיר.

ב. זה ממש לא משנה באיזה תאריכים הלוות לו.

ג. ראה כאן הוראות לערכית פרוזבול