איטר באיזה יד מכסה את עניו שקורא פסוק ראשון של שמע

ערב טוב
אני שמאלי ( איטר) כותב היד שמואל ובעצם עושה הכל ביד זו, ביד ימין אני רק מניח תפלין. שאלתי כאשר אני אומר שמע ישראל באיזה יד אני צריך לכסות את העיניים . האם יש הלכה או דין ממתין לתשובה . תודה

תשובה:

שלום רב,

גם איטר מכסה את עיניו ביד ימין.

מקורות:

במקור הענין לכסות את עניו בשעה שאומר שמע ישראל הוא מרבי שכך היה נוהג כמבואר בברכות יג. ונפסק כך בשו"ע סי' סא, והסיבה לכך כותב השו"ע וכך כתבו חלק מהמפרשים משום שזה מסייע לכוונה. אולם לא כתוב באיזה יש יכסה. מלבד במשנה ברורה שם (ס"ק יז) וכן הביאו בשם האר"י ז"ל שיכסה ביד ימינו. אולם לא הוזכר כלום בענין איטר, והסברא נותנת שאין כל חילוק. וגם איטר עליו לכסות את עיניו ביד ימינו.

ובאורחות רבינו (ח"א עמוד נג אות קסח) הביא בשם רבו הקהילות יעקב: "מו"ר אף שהוא איטר גמור נוהג ליתן ידו הימנית בלי הטלית על עיניו בקריאת פסוק ראשון וגם כשאומר הפסוק שמע בברכת לעולם יהא אדם וכו' קודם תפלת שחרית ג"כ נותן ידו על עיניו וגם שרצועות התפילין על ידו הימנית נותן את ידו זו על עיניו".

כנראה היבה לכך היא על פי סוד שיש להשליט את הימין שהוא חסד על השמאל שהוא דין.