הרכבת שני זנים ממין אחד / ערלה בהעברת שתילים

שבוע טוב
אילו רוכבים מותר להרכיב על עץ שזיף ?
האם אפשר להרכיב את על סוגי השזיף ? ועם אני מזיז עץ בגינה קצת כל זמן העבודה הוא יהיה בשטח האדמה ולא מוציא אותו החוצה הם צריך למנות שוב 3 שנים ?

תשובה:

שלום רב

1. מותר להרכיב שני זנים של אותו מין, כלומר שזיף אדום על ירוק או להיפך, ראה שו"ע סי' רצה סעיף ו.

2. כדי שלא תצטרך למנות שנות ערלה מתחילה, יש לעוקרו עם גוש גדול של אדמה, המספיק כדי שיוכל להמשיך ולהתקיים ולחיות בו עד זמן שיקלט שוב באדמת המקום החדש. כך מבואר במשנה בערלה פרק א משנה ג, וראה ביאור הדברים בחזון איש ערלה סי' ב ס"ק י – יב. לפיכך צריך גם להזהר שלא  תתרופף בו אחיזת העפר, שלא יתנתק גם מבפנים אפילו לרגע.

יש לזכור שכל הפעולות הנ"ל אסורות בשמיטה עד ראש השנה הקרוב.