פיטורין אוטומטיים כל שנה לכל המורות

שלום,

אשתי היתה מורה במוסד חרדי המקבל תקצובו ממשרד החינוך, קבלה מכתב פיטורין כללי שנשלח לכל המורות כל שנה (כך נכתב במכתב עצמו).

כפי הידוע לי, על פי מנהג המדינה בכלל, ומשרד החינוך בפרט, מכתב זה אינו מהווה פיטורין כדין.

מה דעת ההלכה בענין?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

פיטורין כאלו נחשבים פיטורין מצד דין הכל כמנהג המדינה, אף אם לפי החוק אינן פיטורין. זאת משום שעל פי הלכה יש אפשרות להתנות במפורש כנגד מנהג המדינה, ובפיטורין כאלו כולם מבינים את המשמעות.

עם זאת, מוסד המתוקצב מתחייב לנהוג עם העובדים כחוקי המדינה. לדעתי התחייבות זו תקיפה על פי הלכה והעובד זכאי לתבוע ולהוציא ממון על בסיס התחייבות זו, על אף שהמוסד התחייב מול משרד החינוך ולא מול העובד, והעובד אינו יכול למחול על המגיע לו לפי התחייבות זו. אולם, יש סוברים שמוסד המפר התחייבות זו גוזל את המדינה ולא את העובד.

מקורות:

עיין בפסקי דין רבניים מאגר מקוון פס"ד רלה (נמצא גם בפרוייקט השו"ת) ועיין עלון המשפט גליון 33 עמוד ד תשובה ה.