שטר הלוואה שהסכום מפורט באירו ובשקלים והאירו ירד

בס"ד
אדם שקיבל הלוואה ונתן ללווה אישור על סכום ההלוואה כשהוא נקוב בשקלים.
המלווה ביקש שיהיה רשום ערך ההלוואה באירו ואכן נרשם ערך ההלוואה על אותו אישור גם באירו.
עתה מבקש המלווה לפרוע את ההלוואה, וערך האירו ירד.
האם יפרע את ההלוואה בשקלים או באירו?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

קשה לענות בלי לראות את נוסח שטר ההלוואה.

באופן כללי, ככל שהיה סיכום מפורש אם ההלוואה היא באירו או בשקלים, הסיכום בע"פ קובע. אם יש שתי משמעויות סותרות בשטר, אם החוב הוא שקלי או באירו, יש לנסות ליישב את הסתירה. ובמקרה זה נראה שהלווה יצטרך להחזיר מהמטבע שהוא לא קיבל בפועל. למשל, אם קיבל אירו, נסביר שאישור על הלוואה בשקלים אומר שהחוב הוא שקלי, והאישור על הלוואה באירו אומר שמודה בעובדה שקיבל בפועל אירו.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' מב סעיף ה. לעניין אם יש ליישב גם בדוחק, עיין שם בסמ"ע סק"י ובש"ך סק"ט.