שיעבודא דרבי נתן בפרוזבול

אם יש לדיין מינוס בבנק, והרי משעבודא דר' נתן, חייב לכל מי שיש לו כסף בבנק, האם הדיין הזה ייפסל מלכתוב פרוזבול מאחר והוא בעל דבר כיון שע"י הפרוזבול שהוא עושה לי אני אוכל לגבות ממנו.

תשובה:

שאלה חמודה מאוד!

למעשה, כיון שבלאו הכי לא תוכל לגבות ממנו את השיעבוד, כיון שהתנאי שלך עם הבנק הוא לפעול לפי חוקי המדינה ולא תהיה לך אפשרות טכנית לממש שיעבוד כזה, הוא אינו נחשב בעל דבר.