פיקוח נפש בזמן תוספת שבת אם צריך התרת נדרים

האם אדם שקיבל על עצמו שבת מבעוד יום צריך לעשות התרת נדרים במקרה ובשבת עצמה צריך באופן פתאומי לחלל את השבת לצורך פיקוח נפש כמובן שמדובר שיש זמן לדבר

תשובה:

עצם הענין האם קבלת שבת מוקדמת היא כנדר שמועיל התרה או לא. כבר נחלקו בזה האחרונים, ראה בחידושי רע"א סי' רסא סעי' א'.

אולם כל הנושא הוא רק על הזמן שלפני כניסת השבת. שהרי לאחר שכנס שבת, ודאי הוא מחייב לשמור שבת ככל יהודי אחר, ולא מחמת הנדר שלו. (בנוסף, הרי לא מועיל נדר על דבר שממילא הוא מחוייב לעשותו מה"ת).

שאלתך לכאורה קיימת אם הוא נצרך לדבר שהוא פיקוח נפש בזמן שעדיין לא נכנס שבת ויש לו שהות להתיר את נדרו (לדעת הסוברים שהוא משום נדר), האם הוא חייב להתיר את נדרו או לא. ומסברא נראה שאין לו צורך להתיר כוונת הנודר לקדש את הזמן שקודם השבת שיהיה בו כמו בקדושת השבת. ולכן אם בשבת עצמה במקרה של פיקוח נפש ודאי הוא דוחה את השבת. אז גם בזמן תוספת השבת הנדר לא מגביל אותו ואין לו כוונה לנדור גם באופן הזה.