אם המיעוט יכול להתנגד לתכנית תמ"א 38

שלום וברכה
בנושא של תמ"א 38 (חיזוק בניינים מפני רעידות אדמה, והוספת ממ"ד) לפי החוק מספיק שיש 2/3 מהדיירים שמסכימים לתוכנית (מדובר שהיזם לוקח את כל העלויות עליו ובתמורה בונה לשכנים תוספת בניה.
מה ההלכה אומרת בנידון שיש כמה שכנים שמתנגדים?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

כאשר הבניין באמת מסוכן מרעידת אדמה שכבר היו בארץ ישראל, ודאי שאין המיעוט יכול לסרב.

גם כאשר אין סכנה ממשית אבל המיעוט לא צריך להוציא כסף מכיסו וכל הנידון הוא אם לבנות ברכוש המשותף, הרוב יכול להחליט כיצד לחלק או לנצל את הרכוש המשותף לטובת כלל השותפים.

אם המיעוט יצטרך לשלם על עבודות הפנים, אחרת דירתו תהיה חשוכה, או שיש לו טענות תכנוניות אחרות, לא ניתן לכפות עליו להוציא כסף או להפסיד את דירתו. אבל ניתן להגיע בבית דין לפשרה הוגנת.

מקורות:

לגבי כפיית השותפים למנוע נזק עיין שו"ע חו"מ סי' קעח סעיף ג. לגבי כפייה על חלוקה עיין שם סי' קעא. לגבי כפיית הרוב על המיעוט עיין שם סי' קסג סעיף א.