מתווך הרוצה להשתמש במידע שפרסם מתווך אחר

שלום וברכה כבוד הרבנים,
שבוע טוב ומבורך,

אשריכם על עבודת הקודש.

אני מתווך במקצועי.

ברשותכם, אשמח לשאול כמה שאלות:

1. מתווך שתלה שלט ״למכירה״ על דירה מסוימת, ובהנחה שאין לו הסכם בלעדיות עם המוכר.

א. במידה ונודע לי על אותה דירה בזכות השלט.

האם מותר לי לפנות ישירות לבעלי הדירה ולהציע לו את שירותי התיווך שלי? (בלי לערב את המתווך עם השלט)

או שאני חייב לעשות שיתוף פעולה עם המתווך ולהתחלק עימו בעמלה?

ב. במידה ואני נוהג מדי כמה חודשים, באופן שיטתי, לבדוק עם מספר רב של בעלי נכסים אם הם מעוניינים שירותים שלי (קנייה/מכירה) , והנכס הנ״ל הוא חלק מאותם הנכסים, האם התשובה שונה?

2. אם אני רואה באתר אינטרנט של משרד תיווך מתחרה נכס מסוים שמוצע למכירה, כולל שטח ומחיר, ואני מזהה את מיקום אותו הנכס, האם מותר לי לפנות ישירות לבעל הנכס ? או שעליי לפנות דרך המתווך שמציעו באתר האינטרנט ולשתף עימו פעולה ?

3. מה לגבי לוח מודעות באינטרנט שבו מתווכים מפרסמים? האם כשאני בודק את הנכסים שהם מציעים עליי לפנות דרך המתווכים המפרסמים? או שאולי עלי פשוט להמנע מלראות את המודעות שלהם?

4. האם מותר מלכתחילה לבדוק ולחפש נכסים עבור לקוחותיי באתרים של מתחרים ? (מבלי לשתף עימם פעולה)

תודה רבה מראש,

ברכה והצלחה רבה בכל,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

יש אומרים שלקוח הרואה פרסום של מתווך ומשתמש באותו פרסום, אינו חייב לשלם דמי תיווך, מאחר ונחשב שהמתווך הפקיר אותו מידע ופרסם אותו על דעת שלא לתבוע עליו תשלום. אותו דין יהיה גם אם מתווך אחר השתמש באותו מידע. אבל, עם זאת, מסתבר שמתווך אחר יהיה אסור לכתחילה לעשות שימוש במידע על מנת להתחרות במתווך שפרסם אותו, מדין 'מרחיקין מצודת הדג' (עיין שו"ת חתם סופר חו"מ סי' עט).