גבר שרוצה להתחתן עם אישה שהתגרשה בשבילו

האם מותר להתחתן עם אשה נשואה שהתגרשה בגלל גבר אחר וגם שכל שנות נישואיה היא ניסתה ליצור קשר עם אותו גבר שהיה אהובה לפני נישואיה ?ובנוסף בזמן הליכי הגירושים שלה היה מגע גופני ללא בעילה עם אותו גבר.מה קורה במצב כזה?

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שהשאלה האם אותו גבר יכול להנשא לאישה זו. קשה לענות על שאלה זו בלי לדעת את כל הפרטים.

אם לא ידוע לאנשים שיש ביניהם קשר, אלא רק ידוע להם שהיה ביניהם קשר כולל מגע כנ"ל למרות שודאי הדבר אסור בתחלית וכולל איסורים דאורייתא, אבל היא מותרת להנשא לו.

אולם אם זה ידוע לאנשים נוספים, התשובה מורכבת. יש ארבע שיטות בראשונים בסוגיה זו, (ראה בהרחבה שו"ע אבה"ע סי' יא). יש שאומרים שלכתחילה לא תנשא, ובדיעבד אם נישאו ויש רק "קול" אפילו מה שמוגדר בגמרא "קלא דלא פסיק" (קול שלא פסק זמן מסויים). אין כופים אותם להתגרש.  ויש ראשונים הסבורים שדי בקלא דלא פסיק כדי לאלץ אותם להתגרש. ולפעמים גם יש השלכה בנושא זה אם יש לה ילדים מבעלה (תלוי במחלוקת רש"י ורי"ף ביבמות כד,ב).

לכן, באופן שהדבר ידוע לאנשים נוספים, לא אוכל לתת תשובה בלי לדעת את כל הפרטים.