אמירה לעכו"ם ביו"ט שני של גלויות לצורך זקן

יהודי הגר בקומה גבוהה שיאמר לעכום במפורש להעלות אותו במעלית בשובו מביהכנ לחולה זקן או לכל אדם .שבות דשבות במקום מצוה ומנגד מראית עין לאלו שאינם מבינים בדקויות ההלכה

תשובה:

שלום רב

נראה שיש להקל.

מקורות:

מלבד הסברא שהזכרת, שבות דשבות לצורך מצוה ומקום צער ולצורך חולה [גם אם ראוי היה שלא ילך לבית הכנסת, אחרי שהלך ודאי יש כאן צורך חולה להעלותו חזרה לביתו], יש שהקלו בזה גם בשבת, באופן שתיאורטית היה הגוי יכול להעלות אותו במדרגות ואנחנו לא מורים לו בפירוש לעשות זאת דרך המעלית, וזה יהיה מותר לדעת גם אם אני יודע בבירור שהוא יעלה אותו במעלית, כיון שהוא עושה זאת לנוחותו בלבד. ראה כאן בהרחבה. ואף שיש שהחמירו בזה לענין שבת, ביום טוב שני של גלויות יש לסמוך על המקילים, אך כאמור לא לומר לו בפירוש שיעשה זאת במעלית.