קוביה הונגרית בשבת

בענין קוביה הונגרית בשבת
ראיתי כמה תשובות באתר שדנות לענין משחק בקוביה הונגרית בשבת, אך לא ראיתי התייחסות ברורה לשאלה בדבר איסור בורר בקוביה זו, ומכיון שבעונה זו ילדים רבים נוהגים לשחק בקוביה זו חשוב לברר ענין זה, ובשמירת שבת כהלכתה שצויין באתר בפרק ט"ז סעיף כ"ה לא התייחס לשאלה בענין בורר, ולכאורה באמת יש לדון האם כאשר הילד רוצה להרחיק קוביות מסויימות שלא יפריעו לו במיון הצבע שהוא רוצה לסדר ברגע זה אין בזה משום נטילת פסולת מתוך אוכל, ואף שהם מסודרים במתכונתם, הלא יש כאן תערובת של צבעים והוא ממיינם, וכי מי שיהיה לפניו סלט ירקות מעורב עם מלפפונים ועגבניות ויסדרם שהמלפפונים יהיו בצד אחד של הסלט והעגבניות בצד האחר לא יהיה בזה משום מיון וברירה?? והוא הדין בזה לכאורה כיון שהוא מסדר את הצבעים אף שהם באותה מסגרת. אודה לרבנים החשובים העוסקים במלאכת קודש שיפרשו ענין זה לכלל הציבור תודה רבה

תשובה:

שלום רב

מותר לשחק בקוביה הונגרית בשבת.

מקורות:

הכלל בהלכות בורר, הוא שלמרות שברירת שני מיני אוכלין אסורה אף היא, אין האיסור נוהג אלא כאשר אתה לא מעוניין לאכול את המאכל השני בסעודה זו, ולכן הוא פסולת לגביך, אבל אם אתה מעוניין לאכול אותו [אפילו שלא מיד אלא במנה הבאה] הוא לא נחשב פסולת. ולכן, אדם שרגיל לבשל עוף במרק והוא מעונין להוציא אותו מהסיר לאכול מרק לבד, ולשיר זמירות ואחר כך לאכול את העוף עם תוספות כמנה נוספת – אין בכך איסור. ממילא גם כאן, כיון שהילד בעצם רוצה לסדר הכל [אם רק יצליח…] נחשב הדבר כברירה בין שני מיני אוכלין לאותה סעודה.