הוספת יחידת דיור בבית משותף כאשר הרוב מסכים

שלום וברכה,
שאלתי היא האם כששכן מעוניין לפתוח פתח נוסף לחדר מדרגות של בית משותף ויש לו הסכמה של רוב מוחלט מהשכנים אלא שיש המתנגד ללא עילה של ממש, האם על המתנגד לקבל את דעת הרוב או שיכול לעמוד על זכותו ע"פ דיני המקרקעין לגבי רכוש משותף?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

זכותו של המיעוט להתנגד. לרוב אין זכות להחליט בשאלות הנוגעות לתועלת דייר יחיד, אלא בשאלות הנוגעות לתועלת כלל הדיירים.
במקרה שהדייר הרוצה להוסיף יחידה היה מוכן להתקין מעלית על חשבונו או להחליף את מנוע המעלית למהיר יותר, או שמוסיפים יחידות במסגרת תמ"א 38, הרוב יוכל להחליט שמשתלם לכלל הדיירים להסכים להצעה ולכפות את דעתו על המיעוט.

לעצם הטענה, הרבה דיינים נוטים להקל בטענה של הוספת יחידת דיור כאשר אין נזק ממשי. תלוי בדרך כלל כמה דיירים יש לפני התוספת ובאם יש מעלית. עיין עלון המשפט גליון 23 עמוד ד וגליון 49 עמוד 6.