הוצאת גרעיני פירות מהפרי בשבת

שלום הרב,

בורר בגרעיני פירות – לימון שיצאו גרעיני הפרי שלו מתוכו – אך לא לגמרי – האם מותר לנער את הלימון כדי שיצאו לתוך פח האשפה?

תשובה:

שלום רב

אם כוונתך למצוץ את הלימון מיד יש מקילים, אך לשימוש לאחר זמן אפילו בסמוך לסעודה נראה שאסור לנער את הגרעינים מהפרי.

מקורות:

במשנה ברורה בסו"ס שכא התיר להוציא גרעיני מפירות כדי לאכול את הפרי מיד, וסבר שכשם שהתירו קילוף כך התירו את הוצאת הגרעינים כיון שהוא דרך אכילה, אך החזון איש בסי' נד החמיר בכך, ולדעתו, ההיתר של קילוף נאמר רק לגבי הקליפה החיצונית שאין דרך אחרת להגיע לפרי ולא במקרה הזה. אולם אם נדקדק במשנה ברורה שם נראה שהתיר זאת רק כאשר אוחזים את הפרי לצורך אכילה מידית, ולא די בכללים הרגילים של סמוך לסעודה, עיין שם.