פניה לערכאות כשבית דין מתעכב זמן רב

לפלוני יש תביעה ממונית כלפי הנגיד של הקהילה. הוא תבע אותו בבית הדין בעיר, מאז חלפו שלש שנים ועדיין לא נקבע אף לא דיון אחד, למרות הפצרות התובע. (כנראה משום שבית הדין לא מעוניין להתעמת עם הנגיד, שתומך ביד נדיבה בכל מוסדות הדת שבעיר).
האם במצב זה מותר לתובע לפנות לבית המשפט?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בהרבה מקרים אי קביעת דיון איננה בכוונה תחילה, אלא מחמת עומס תיקים, ויש צורך ל'נדנד' למזכיר.

במקרה שנראה לתובע שמדובר בפעולה מכוונת, הוא יכול לתבוע בבית דין אחר ולדרוש שלא להניח לנתבע אלא אם כן הוא יגיש שטר בוררות חתומה עם מועד דיון.

אגב, יש מקרים שניתן למנוע מאדם מכובד בקהילתו לדון בבית דין של הקהילה, על פי הרמ"א בחו"מ סי' יד סוף סעיף א.