טפח באישה ערוה לגבי אמירת דבר שבקדושה

האם מותר לברך כנגד טפח באשה ערוה, היינו לא כנגד הערוה ממש, אלא כנגד המקומות שדרך האישה לכסותן כגון זרועות ושוקיים, או מחשוף שלא נראה דדי האשה דרכו והאם יש הבדל בין אם האשה היא אמו אחותו אשתו לבין שאר נשים, כגון בראיה בעלמא שבאשתו מותר(הלכה ברורה סימן עה), להתבוננות באשתו או באמו אם בכלל שייך התבוננות באמא?

תשובה:

שלום רב

הלכה זו מפורשת בשולחן ערוך בסי' עה סעיף א, שאסור לומר דבר שבקדושה כנגד טפח מגולה באשתו ובאשה אחרת אפילו פחות מטפח, גם אם לא מסתכל, וראה משנה ברורה שם שדן אם מספיק עצימת עינים או צריך לסובב את הראש לגמרי. הנושא של ראייה והתבוננות אמור בזמן שאינו אומר דבר שבקדושה, משום איסור הרהור עבירה, אז באשתו בימי טהרתה מותר לו להתבונן כמה שירצה ובאשה אחרת יש הבדל בין פנויה לאשת איש וכו' לגבי ראייה והתבוננות אסורה לגמרי.