הטעיה במשא ומתן בשותפות עם גוי

ב״ה הגיעה אלי שאלה. יהודי שותף עם גוי בעסק יהלומים. בין הסחורה המשותפת ישנה סחורה שעומדת כבר כמה שנים.. היהודי מצא קונה שיוכל למכור לו במאה. הגוי היה שמח גם לקונה ב85 לכזו סחורה. האם הוא יכול לומר לו שמצא קונה ב85? ולהרוויח לבד את היתרה 15 בלי לחלק ביניהם?

תשובה:

שלום רב,

דבר זה נחשב לטעות עכו"ם שהביא הרמ"א (שמח סעי' א') מחלוקת ראשונים האם מותר להטעות את הגוי. שיש אומרים שאסור להטעותו אלא אם כן הוא טעה מעצמו.

אולם כדאי לראות את דבריו הנפלאים של הבאר הגולה שם, שהביא את מה שהדין באבידת גוי שאין צורך להחזיר לו אבידתו. אולם אם זה יביא לידי קידוש ה' כדאי להחזיר לו אבידתו. והמשיך שם הבאר הגולה: "וכן הדין בחזרת הטעות שעשה העכו"ם מעצמו, ואני כותב זאת לדורות שראיתי רבים גדלו והעשירו מן טעות שהטעו העכו"ם ולא הצליחו וירדו נכסיהם לטמיון ולא הניחו אחריהם ברכה וכמ"ש בספר חסידים סי' תתרעד רבים אשר קדשו ה' והחזירו טעות עכו"ם בדבר חשוב גדלו והעשירו והצליחו והניחו יתרם לעולליהם".