רכישת אופציות מניות בחברה מחללת שבת

שלום לרבנים הגאונים שליט"א

האם מותר לסחור במסחר מקוון (למשל אופציות)
באמצעות חברה ברוקרית שאינה שומרת שבת.

צדדי השאלה:
הפעולות שלי נעשות באופן עצמאי, אולם מכל עסקה מרוויחה שלי יש בסופו של דבר רווח גם לחברה.

ושאלה נוספת,
החברה הברוקרית נותנות מידי פעם סכום מסויים בונוס ללקוחותיה, כדי שהלקוח יוכל להגדיל את הקיפי המסחר, סכום זה הוא לא הלוואה ולא מתנה. הוא נועד אך ורק לצורכי מסחר, כך שאם הלקוח הפסיד זה הפסד החברה, ואם הלקוח הרוויח אין הוא רשאי למשוך את סכום הבונוס אלא אם כן הוא סחר בהיקף מחזור מסויים שעליו סוכם בינו לבין החברה.
האם מותר להשתמש בכסף זה שהוא של חברה מחללת שבת?

תשובה:

שלום רב,

מותר לקנות מניות של חברות העוסקות בחילול שבת, ולקבל את הבונוסים על כל מה שכרוך בכך. ודאי שאם יש לך אפשרות להרויח באופן דומה בחברות אחרות יש להעדיף זאת.

מקורות:

ראה שו"ת אגרות משה אה"ע ח"א ז, שאין להשוות רכישת מניות לעשיית שותפות ממש האסורה כידוע, משום שבמניות אין לרוכש אפשרות להביע דעה כמו הבעלים והוא בעצם משקיע חיצוני לגמרי, ואין להחשיבו כמסייע על ידי עוברי עבירה, כיון שבודאי יעשו את המסחר גם ללא קניית המניות, וכן דעת הגרי"ש אלישיב בישורון יג עמ' תקכו, ובישורון כ עמ' תקלה האריכו בזה, וע"ע חשב האפוד ח"א סי' פב מנחת יצחק ח"ג א, ח"ה יח, מועדים וזמנים ח"ג רסט בהערה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הברית יהודה אוסר ואומר שיש לכל בעל מניה חלק אמיתי וכן נוהגים בבד"ץ י-ם וב"ב וכי לא ראוי לחוש למנהג בתי דינים חשובים אלה